2 MIN LÄSNING

Vegetariskt på kontoret - så minskar vi på Kundo vårt klimatavtryck

2020-03-02 Björn Lilja
 
 

Som en del i vårt klimatarbete har vi på Kundo valt att införa vegetarisk mat som standard på kontoret. Det har varit en enkel omställning med stora positiva effekter, både för vårt klimatavtryck, hälsa och känslan av att vi som grupp kan göra skillnad.

Precis som många andra företag arbetar vi på Kundo med att minska vår negativa klimatpåverkan. Många av våra kollegor har både stort medvetande och engagemang i frågan och det har lett till flera förändringar i rätt riktning. Vi klimatkompenserar exempelvis alla våra flygresor och arbetar med att inventera våra leverantörer för att minimera påverkan av transporter av material till och från kontoret.

Men den åtgärd som kanske har fått störst effekt med liten insats är bytet till att erbjuda vegetariskt som standard när vi serverar mat på kontoret. Istället för att behöva säga till om en vill ha vegetariskt, gjorde vi tvärtom: om man önskar icke-vegetarisk får en göra en specialbeställning.

“The power of default”

– Många av oss äter förstås kött och fisk för att det är gott. Men i stor utsträckning handlar våra matvanor om just vanor. Har man tidigare ätit mycket kött är det naturligt att man väljer det man känner sig trygg med, även om man egentligen inte skulle ha något emot vegetariskt, säger Jonatan Larsson, Head of People på Kundo.

– När vi slutade erbjuda kött och fisk som standard var vi därför tydliga med att den som önskar fortfarande kan välja andra alternativ. Men resultatet har blivit att så gott som alla alltid äter vegetariskt. Istället för missnöje, som vi kanske oroade oss för, är de flesta kollegor istället nöjda med att äta mindre kött.

– I boken Nudge, som handlar om effektiv påverkan genom små åtgärder talar man om “the power of default”. Det handlar om insikten att väl genomtänkta standardval ger stora effekter utan upplevd negativ påverkan. Det är precis den effekten vi ser här, berättar Jonatan vidare.

Jonatan_Hubspot

Jonatan Larsson, Head of People på Kundo

Positiva hälsoeffekter

Förutom effekten på klimatet, flera källor pekar på att en vegetarisk måltid släpper ut hälften så mycket koldioxid som en måltid med rött kött (källa), så finns förstås också positiva hälsoeffekter. Livsmedelsverkets råd är för närvarande att man av hälsoskäl inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan.

Som företag kan och ska vi påverka positivt

Som företag tycker vi att vi både har ett stort ansvar, men också en stor möjlighet att tillsammans genomföra mycket större förändringar än vad vi annars förmår som individer.

– Genom den här enkla förändringen har vi under en typisk månad tagit bort över 200 portioner kött från matbordet, avslutar Jonatan.

Jonatans råd till andra företag: Våga prova! Hos oss har den här förändringen tagits emot mycket positivt och de goda effekterna är fler och större än vi först tänkte oss.

Jonatans råd till individen: Våga påverka din arbetsgivare! Idag är många företag lyhörda både i klimatfrågan och för medarbetarnas önskemål. Lyckas du påverka din arbetsgivare till en förändring så blir effekten stor.

 
 
 
2020-03-02 Björn Lilja
 
 
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips, inspiration och nyheter kring kundservice!