2 MIN LÄSNING

5 viktiga funktioner när du letar chatt

2020-08-26 Gustav Tranback
 
 

Chatt som kundservicekanal blir allt vanligare. Många kunder har nästan kommit att förvänta sig att företag erbjuder den snabba och enkla kommunikationsformen chatt. Men hur hittar man rätt i den djungel som idag finns av olika chattar? Här listar vi 5 viktiga saker att tänka på när du letar efter en chatt för er kundservice.

Köhantering

För att skapa en bra upplevelse för era kunder, oberoende av er belastning, är köhantering i chatten väldigt viktigt. Precis som när det kommer till telefon och telefonköer måste era kunder hela tiden få information om var i kön de befinner sig och hur länge de ska vänta på sin tur. Utan välfungerande köhantering i er chatten kommer ni snabbt att skapa er irriterade och missnöjda kunder som istället väljer en annan kontaktväg, eller kanske väljer att gå till era konkurrenter istället.

Olika chattflöden för olika tillfällen

En annan viktigt funktion för att förbättra upplevelsen för era kunder och effektivisera ert arbete är möjligheten till att ha olika chattflöden. Ett bra exempel på det är vad som brukar kallas 1st och 2nd line. Med det menas att man har ett chattflöde som tar emot inkommande frågor (1st line) som sedan kan skicka vidare kunden till ett flöde med specialistkunskaper om frågan är för komplex (2nd line). Det går också att låta kunden välja flöde redan i starten, för att exempelvis komma i kontakt med försäljning eller teknisk support. Tack vare chattflöden behöver de med expertkompetens endast ta emot frågor som rör just deras område.

Begränsa antalet chattar varje medarbetare hanterar

För att skapa en bra arbetsmiljö för kundservicemedarbetarna, samtidigt som ni ser till att era kunder får den uppmärksamhet de behöver, är möjligheten att begränsa antalet chattar varje medarbetare kan hantera väldigt bra. Att kunna göra den här inställningen på individnivå gör också att varje enskild medarbetare kan arbeta efter sin egen förmåga och att de successivt kan öka antalet chattar ju varmare i kläderna de blir.

Smart lösning för att avlasta kundservice

Chattbotar har blivit ett allt vanligaste fenomen inom kundservice. Det är dock en lösning som fortfarande har en hel del tekniska utmaningar, är relativt dyrt och inte minst ofta skapar en bristande kundupplevelse. Som tur är finns det andra smarta lösningar som avlastar kundservice. Att koppla sin chatt till sina andra kundservicekanaler som till exempel en FAQ eller ett frågeforum gör att chatten kan föreslå svar redan innan kunden hunnit skicka frågan till er. Ett exempel på det är Kundos Chattassistent.

Ett annat centralt sätt att avlasta kundservicemedarbetarna är att enkelt kunna spara vanliga svar för att snabbt kunna klistra in dem i en konversation. En ovärderlig funktion som sparar mycket tid.

Bra hantering när ni är offline

Lika viktigt som en välfungerande chatt är hur ni hanterar tiden när ni inte är tillgängliga i chatten. Det är då viktigt att exempelvis kunna visa öppettider och inte minst erbjuda andra sätt att hitta svar eller ställa sin fråga. Så här funkar det i Kundo Chat.

Vi hoppas att den här checklistan hjälper er på jakten efter den perfekta chatten för er. Vill du veta mer om Kundo Chat och hur vi kan hjälpa er organisation är du varmt välkommen att kontakta oss.

Du kan också läsa mer om Kundo Chat här!

New call-to-action

 
 
 
2020-08-26 Gustav Tranback
 
 
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips, inspiration och nyheter kring kundservice!