2 MIN LÄSNING

Kundo storsatsar - Standout Capital investerar 50 miljoner kronor

2020-03-17 Gustav Tranback
 
 

Svenska Kundo som i tio års tid utvecklat digitala verktyg för kundservice tar nästa steg på sin resa. Efter en process med flera intressanta möjligheter valde Kundo att ta in en stor investering från Standout Capital för att fortsätta utveckla produktutbudet och växa internationellt. Totalt investerar Standout Capital drygt 50 miljoner kronor.

Kundo har sedan starten 2009 utvecklat digitala verktyg för kundservice. Idag har bolaget växt till ca 45 anställda med kontor i både Stockholm och Oslo. Kundo har nu en kundportfölj med 300 företag i Norden där bland annat SVT, Arla, Apoteket och Huddinge Kommun återfinns. Efter att ha varit självfinansierat under flera år valde Kundo att hösten 2018 för första gången ta in externt kapital, då från Cloud Capital.

När Rasmus Kjellman kom in som ny vd hösten 2019 identifierade man ytterligare möjligheter att accelerera tillväxten.

– I styrelse och ledningsgrupp var vi överens om att fortsätta växa kraftigt och skapa ännu mer värde för våra kunder. Med de besluten i ryggen samt att bolaget var väldigt fint rustat för fortsatt tillväxt beslöt vi att ta in en ny professionell investerare med kapital, säger Rasmus Kjellman.

Väntade länge med externt kapital

Till skillnad från många andra bolag väntade Kundo länge med att ta in kapital. Först efter nio år kom den första kapitalinjektionen och nu väljer bolaget att växla upp ytterligare.

– En av anledningarna till att vi väntade länge med att ta in externt kapital var att vi ville utveckla vår produktportfölj och säkerställa att våra produkter verkligen levererade värde till våra kunder. När vi nu har skaffat oss goda förutsättningar för att fortsätta möta både existerande och nya kunders efterfrågan, samt att skala upp vår verksamhet, har det blivit dags för nästa steg på resan, säger Rasmus Kjellman.

Stort intresse från investerare

Tidigt i processen insåg Kundo att intresset för att investera i bolaget var mycket stort och de erbjöds investeringar som var flera gånger större än vad bolaget tänkt sig initialt.

– Den stora tilltron till vår tillväxtpotential är inspirerande och ger oss väldigt stora möjligheter framåt, säger Rasmus Kjellman.

Efter ingående diskussioner med flera intresserade investerare valde Kundo att välkomna Standout Capital som delägare i Kundo.

– Vi hade redan från början en bra dialog och ett professionellt samarbete med Standout Capital och vi insåg att vi skulle kunna ha ett stort gemensamt utbyte. Standout Capitals redan starka bolagsportfölj med fokus på tillväxtbolag inom enterprise SaaS var också väldigt betryggande utifrån deras förmåga att stötta oss i vår uppskalning, säger Rasmus Kjellman.

Även Standout Capital blev snabbt intresserade av ett partnerskap.

– Kundo är ett mycket spännande bolag med ett starkt team och Standout ser fram emot att som en aktiv ägare vara delaktiga i bolagets nästa tillväxtfas. Kundo har haft en stark organisk tillväxt med fokus på högkvalitativa och användarfokuserade produkter i en stor och snabbväxande marknad driven av digitalisering. Standout ser positivt på Kundos förutsättningar att ytterligare accelerera sin tillväxtresa i existerande såväl som nya marknader, säger Christine Ahlstrand, Growth Investor på Standout Capital.

Nya marknader och ännu vassare produkter

Med en stor investering i ryggen är det nu dags för nästa etapp på Kundos resa. Första steget blir att växa med fler vassa medarbetare, inte minst fler utvecklare.

– Med fler kollegor kommer vi att kunna fortsätta utveckla våra produkter i ännu snabbare takt än tidigare. Nu kan vi skapa ännu större värde för våra kunder i våra produkter, säger Rasmus Kjellman.

Efter ett lyckat intåg på norska marknaden för drygt ett år sedan planerar Kundo att göra entré i fler länder i norra Europa.

– Vi vill ta det lyckade resultat vi sett i både Sverige och Norge till fler marknader inom kort. Nu när jag blivit varm i kläderna som vd och vi har den här investeringen på plats är det full fart framåt som gäller framöver, avslutar Rasmus Kjellman.

 
 
 
2020-03-17 Gustav Tranback
 
 
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips, inspiration och nyheter kring kundservice!